Focus op therapeutische voordelen in plaats van het maken van figuren
Ook al zien we op Instagram en Facebook steeds weer mooie foto’s voorbij komen van yogi’s in uitdagende houdingen, gaat het niet om het creëren van een figuur met je lichaam. Ook al draag ik met YogaHabits ook bij aan het verspreiden van yoga inspiratie via social media, gaat het eigenlijk om wat die houdingen voor je doen.
Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om flexibiliteit. Je wil dit juist ondersteunen met kracht, zodat je bijvoorbeeld niet in je gewrichten gaat hangen. Of in bijvoorbeeld een achteroverbuiging krijg je veel meer voordelen uit de houding als je de buiging verdeeld over je hele ruggengraat in plaats van voornamelijk een knik te maken in je onderrug. Hiermee zorg je dat je niet heel veel druk uitoefent in je onderrug (die door de S-vorm van je rug van nature flexibeler is) en juist meer je hart opent. Door je te richten op de therapeutische voordelen, voorkom je bovendien blessures en ga je op de lange termijn juist veel meer vooruit.
Een aantal dingen die hierbij kunnen helpen zijn:
- Blijf leren over de therapeutische doelen van verschillende yogahoudingen. Vraag bijvoorbeeld je yogaleraar (voor of na de yogales) om je hier mee over te vertellen en op welke dingen waarop jij in de yogahouding kan letten.
- Verbind je beweging met je ademhaling. Als je rustig blijft ademhalen door je neus, kalmeer je je zenuwstelsel en is het makkelijk om zelf te voelen wat er precies gebeurt in je lichaam. Met de tijd ga je steeds meer details voelen in je lichaam en leer je hoe je het beste met je lichaam kan werken.
- Ook door je gezicht ontspannen te houden kalmeer je je zenuwstelsel. Ook al klinkt het misschien een beetje vaag, lopen er allerlei energielijnen door je lichaam. Door je voorhoofd en kaak te ontspannen, zorg je dat de energie goed kan blijven lopen door een paar belangrijke energielijnen. Dit gebeurt automatisch als je een glimlach op je gezicht houdt. Een soort Mona Lisa smiles. Vaak is het namelijk makkelijker om te voelen of je een glimlach hebt dan of je kaak en voorhoofd ontspannen zijn. Ook het puntje van je tong tegen de achterkant van je tanden houden (vlak bij je gehemelte) kan helpen je zenuwstelsel meer te ontspannen tijdens je yoga practice.
Ondersteun je yoga practice met voeding die verteert
Vermoedelijk is er geen yogi die voeding nooit als excuus heeft gebruikt om die dag geen yoga te gaan beoefenen. En dat is eigenlijk best zonde, gezien wat yoga allemaal voor je kan doen. Bovendien is yoga nooit een alles-of-niets methode, maar is juist gericht op om te werken met wat op die dag kan. Zodat je je beter voelt na je yogales dan daarvoor. Dus (juist) ook als je op dat moment te maken hebt met uitdagingen.
Uit de vragen die ik als yogalerares heb gekregen blijkt daarnaast dat veel mensen zich onzeker (of zelfs schuldig) voelen over wat ze dan juist wel en niet moeten eten. Terwijl er niet één juiste manier is voor iedereen. Verschillende personen reageren namelijk verschillend op voeding. Een Ayurvedisch perspectief kan helpen om de verschillen tussen personen (wat betreft voeding) beter te begrijpen.
Volgens Ayurveda (Sanskriet voor kennis van het leven), zijn er 3 dosha’s (mind-body types): Vata, Pitta en Kapha), Iedere dosha heeft z’n eigen unieke mix van fysieke, emotionele en mentale eigenschappen. Iedereen heeft een persoonlijke mix van deze doshas, waarbij meestal de karakteristieken van één of twee van deze dosha’s domineren. Het toevoegen van meer bitter voedsel kan bijvoorbeeld Kapha-types helpen om meer in balans te komen, terwijl een Vata-type dit vaak beter wat kan beperken. Naast deze constitutionele kenmerken, beïnvloedt ook je levensfase, het seizoen, je dagelijkse taken en het tijdstip van de dag welke voeding op dat moment het beste voor jou werkt. Wat op dit moment werkt voor jou, hoeft niet per se te werken op een ander moment in je leven of voor iemand anders.
In het algemeen is voedsel dat je lichaam verteert goede voeding voor jou. Daarmee heb ik het niet over het passeren van een eetbare substantie door je lichaam. Ik heb het over de efficiënte en effectieve opname van voedingsstoffen in je lichaam. Door het beoefenen van yoga krijg je een steeds betere mind-body connectie, waardoor je steeds beter gaat voelen wat werkt voor jou. En andersom heb je hier ook voordeel bij. Hoe meer jouw voedingspatroon is afgestemd op wat jij persoonlijk makkelijk verteert, hoe minder je voeding in de weg zal zitten tijdens je yogales. En heb je dus weer een excuus minder. ?
Ga naar je yogales, juist omdat je dan je to-do lijst beter kan uitvoeren
Het lijkt wel of we er in de westerse wereld bijna niet aan kunnen ontkomen: een lange to-do lijst. Het investeren van tijd in een yogales kan dan in eerste instantie als niet-haalbaar worden ervaren. Wat o.a. ikzelf heb ervaren is dat de tijd die een yogales ‘kost’ echter altijd dubbel en dwars wordt terugverdiend. Het lijkt wel alsof ik dan meer uren in m’n dag krijg doordat ik dan minder slaap nodig heb, beter prioriteiten weet te stellen, meer inspiratie ontvang en mezelf minder uitput doordat ik meer ontspannen blijf tijdens het uitvoeren van mijn to-do lijst. Hierdoor is makkelijker mezelf ertoe te zetten om toch m’n yoga practice te doen. Dus maak ook als je het druk hebt tijd voor je yoga practice. Lukt het niet om naar de les te gaan? Dan lukt het vaak wel om 10 minuten de tijd te nemen voor wat zonnegroeten of ademhalingsoefeningen, zodat je meteen even een boost krijgt. Iedereen is anders, dus kijk wat hierbij het beste werkt voor jou.
Deze blog is geschreven door Aimée. Had je deel 1 gemist? Lees deze dan hier.
Over Aimée Kuntz
Aimée is de oprichtster van YogaHabits, een mooi online yoga platvorm. Met YogaHabits heeft ze geweldige yoga merken zoals K-DEER, Teeki, Noli, LaLa Land, Onzie en Dragonfly naar Nederland gehaald, welke verkrijgbaar zijn in de YogaHabits shop. Yogakleding die er niet alleen mooi uit ziet, maar ook perfect zit en gemaakt is door bedrijven met mooie yogawaarden.
Daarnaast schrijft ze regelmatig blogs voor de ‘YogaHabits, habits worth creating’ blog op de website. Recent heeft ze bovendien het e-boek “Relax Into action | Volop energie met een yoga lifestyle’ uitgebracht, welke je momenteel gratis kan aanvragen bij YogaHabits.