Weersomstandigheden, seizoenswisselingen; het kan invloed hebben op ons lichaam en op onze geest. Is het nou wel of niet raadzaam om in die periodes extra vitamines in te nemen door middel van suppletie?
De laatste paar weken probeer ik stiekem al een beetje weg te duiken wanneer mensen in de rondte niezen, in de hoop op die manier de bacillen nog net te kunnen ontwijken. Nou roept mijn omgeving nog wel eens dat ik smetvrees heb. Maar een flinke verkoudheid of griep, past natuurlijk gewoon niet zo goed in het schema. 😉
Onzin natuurlijk, dat je er op die manier aan ontkomt. Ooit eens een foto gezien van het bereik wanneer iemand niest of hoest? Het gebeurt met zo’n kracht, dat druppeltjes zich tot wel 1,5 meter kunnen verspreiden of in de lucht blijven zweven. De allerkleinste druppeltjes zijn het transportmiddel van de kleinste bacteriën en virussen zoals het griepvirus.
Dus eigenlijk kun je alleen maar zorgen voor een goede weerstand. Zelf probeer ik in deze periode mijn weerstand extra te boosten door vooral veel te rusten en goed te eten. En ik ben gek op thee met gember en citroen (waar ik vaak ook in de ochtend mee begin) en zie dit toch wel een beetje als een wondermiddel. En ik vind het nog lekker ook!
Maar is rust en gezond eten dan genoeg?
Uit verschillende bronnen blijkt dat onze voeding niet meer de vitaminen en mineralen bevatten, die ze van oorspong zouden moeten bevatten. Dit komt mede doordat de aarde uitgeput raakt en de groeibodem steeds minder voedingsstoffen bevat. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we voor de hoeveelheid ijzer in 1 krop spinazie in 1951, we in 1999 65 kroppen nodig hadden (!). Zo zijn ook de vitaminen en mineralen van broccoli met 64% afgenomen in 17 jaar tijd en zo nog vergelijkbaar bij vele andere voedingsmiddelen. Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd, maar grote verschillen zijn het wel.
In het boek: De Houdbare vrouw (jawel) is op basis van gesprekken met experts, een selectie gemaakt van suppletie die volgens hun in je basispakket thuis horen. Dit zijn:
- Een multivitamine – en mineralen supplement
- Vitamine C
- Vitamine D
- Visolie
- Magnesium
- Vitamine K2
- Ijzer
Ik gebruik deze bijna dagelijks. En het is natuurlijk lastig meetbaar, maar ik heb weleens periodes dat ik minder suppletie gebruik of zelfs even niets. Ik heb dan toch het idee dat ik minder energie heb, of bijvoorbeeld langer last heb van spierpijn in combinatie met het sporten en lesgeven.
Suppletie slikken en gezond eten is natuurlijk alsnog geen garantie dat je niet ziek of verkouden gaat worden. En wat al helemaal niet verstandig is, is om een weekend veel te sporten, weinig te slapen en af te spreken met een snotverkouden zus. Resultaat? De verkoudheid is ook bij mij toegeslagen. Maar daarbij moet ik wel ook toegeven dat mijn lichaam deze sneller te lijf gaat en verslaat dan een paar jaar terug. Misschien dan toch het voordeel van extra vitamines??
Het belangrijkste is om alleen suppletie te gebruiken van topkwaliteit. En nog beter is het om je doseringen op je persoonlijke behoeften af te laten stemmen. Ga naar een arts die dit met moderne screeningstrechnieken kan vaststellen.
Als je meer wilt weten en lezen over fit & gezond zijn en blijven, gebruik van suppletie en meer, onderbouwd met wetenschappelijke feiten, kijk dan eens naar het boek:
De houdbare vrouw: Praktische gids voor een eeuwige jeugd
Dat willen we toch allemaal wel? 😉
Gebruikte bronnen:
uzgent.be
Oersterk
De houdbare vrouw