Na een gesprek met een vriendin hadden we het over situaties waarin je weerstand voelt. En hoe je hiermee omgaat. Ga je de weerstand aan? Of ga je er van weg? Heb je hier altijd iets in te leren?
Los van deze uitkomst, kan het je sowieso veel brengen, om te onderzoeken wat de weerstand je wilt vertellen.
Weerstand komt vaak naar boven wanneer iets getriggerd wordt. Of we nu ergens mee geconfronteerd worden wat we eigenlijk niet willen. Of het nu een gesprek is met iemand waar je tegen opziet, het beginnen met sporten, het veranderen van werk, of iets anders waar het in opkomt..
Omdat weerstand voelen onprettig is, ontstaat vanuit hier de neiging om de situatie die het triggert weg te duwen. Of tot uitstellen of dingen niet aangaan. Door je weerstand te onderzoeken en te begrijpen, kun je tot inzichten komen en dieper verbinden met wat jij echt nodig hebt en wilt.
Wat kun je doen wanneer je weerstand voelt?
Neem een moment van stilte, d.m.v. meditatie of iets anders waar je rustig van wordt. Voorkom dat je direct vanuit de weerstand handelt.
Onderzoek en vraag jezelf:
- Waar zit deze weerstand op? Koppel het los van de situatie en bekijk het grotere plaatje.
- Is er iets wat je onderliggend moeilijk of angstig vindt en zo ja, wat is dat dan?
- Wat wordt hierin geraakt; angst, onzekerheid, ego, of iets anders?
- Wat heb je daarin jezelf te geven? Wat wil je vanuit je hart, je intuïtie? Het allereerste wat er in je opkomt?
- Mag en kun je daar gehoor aan geven?
- Weeg af: Wat brengt het je wanneer je vanuit de weerstand handelt en wat brengt het je als je de weerstand aangaat?
Onderzoek vanuit nieuwsgierigheid en openheid 🙂
Vanuit deze weg hoeft weerstand dus niet per definitie te betekenen dat je hier iets te doen hebt. Vanuit deze waarneming kun je ook voelen dat iets niet passend is bijvoorbeeld. Of dat je ergens (nog) niet aan toe bent.
Maar door op deze manier weerstand te onderzoeken en aan te gaan, voorkom je dat je jezelf misschien onbewust kleiner houdt, of aan oude gewoonten vasthoudt. Hoef je nergens van weg. Houd je alles open. Kun je je verbinden met de laag onder de weerstand.
Wanneer weerstand vanuit angst ontstaat, is de primaire reactie van je lichaam dat je in de overlevingsstand gaat. Vanuit die modus kom je zelf niet altijd bij de laag die eronder zit. In ontspanningssessies en (gedeelde) meditaties gebruiken we het lichaam als middel om dichter bij je gevoel te komen. Wil jij dit eens ervaren op een thema waar jij weerstand op voelt? Vraag dan een gratis inspiratiesessie aan.